čtvrtek 4. dubna 2013

Krabičkové diety: Co od nich čekat a jak se nespálit?


Jsem přesvědčená, že každý máte ve svém okolí minimálně jednoho člověka, který vyzkoušel nebo právě zkouší takzvanou krabičkovou dietu. Možná máte i přímou zkušenost. Ale co o nich kdo vlastně ví ? Zatímco recenzí různých diet je možno najít na internetu spousty, o krabičkách nikde nic. Ano, jsou tu na jedné straně mraky PR článků, které krabičky adorují a na druhé straně výkřiky „odborníků“, kteří o co méně vědí, o to snadněji je zavrhnou. Když nic, tak jen pro ten ne zrovna šťastný název. Vy si však můžete krabičkové diety otestovat podle náročných kritérií (ve druhé části článku)

O co se vlastně jedná?

Krabičkové diety jsou jiným vyjádřením pro systém dovozu celodenní stravy ke klientovi. Stoprocentně každá z firem nabízí „vyváženou stravu sestavenou odborníky“. Problém je ve dvou věcech: co si představují pod pojmem „vyváženost“ a co pod pojmem „odborník“.

Potřebujeme je vůbec?

Z jedné strany by se dalo říci, že rozumná myslící bytost, která není v kuchyni totálním nemehlem, nemůže mít problém. Mám nějaký plán dopředu, všechno si nakoupím, připravím, odvážím své porce, nehubnoucí části rodiny k tomu přidám kus chleba a másla, zabalím (nejlépe tak, aby se nic po cestě do práce nevykydlo) a hurá ! Realita: Už chci krásně připravovat, ale přijde dítě, že musí mít na zítra referát a když mu nepomůžu, tak prostě končí. Nebo zavolá někdo z příbuzenstva, že nutně potřebuje kamsi odvézt. Nebo..... Ano, jsou tací, kteří vše zvládají s přehledem a nikoli na poslední chvíli. Pokud se daří, pokud člověk dokonce i rád vymýšlí nebo vyhledává dietní recepty a hubnutí postupuje ideálním tempem 2– 4 kg za měsíc, všechno je v pořádku. O krabičkách není třeba uvažovat.

Ale co když to nejde?

Jestliže se nedaří hubnout zcela spontánně a situaci je zapotřebí řešit, můžou být krabičky cestou k úspěchu (za jistých předpokladů – viz dále). Pokud probereme všechny možné existující diety a způsoby hubnutí vůbec, jsou krabičky nejlepší volbou. Učí totiž člověka jíst, nikoli nejíst. Ať se jedná o dodavatele lepší nebo horší, vždy dovezou 5 porcí jídla na den. A když už si je člověk zaplatí, většinou je také v nějakých rozumných intervalech i sní. Večer se pak nedostavuje onen známý „škůdce“ vlčí hlad. Není to jen o časových úsporách. Úspěch krabičkových diet je ve správné velikosti porcí. Mnoho z nás má totiž bohužel tu vlastnost, že zpočátku diety „přepálí“ a dává si porce jak pro Barbínu, postupem času alibisticky přidává a přidává… a pokud jí porce dlouhodobě třeba i jen o 20 % větší, tak třeba nepřibere, ale taky ani nikdy nezhubne.

V čem je tedy s krabičkami problém?

Komfort, který si s krabičkami dopřáváme, něco stojí. Pokud však víme, že stejně každý den utratíme 150 Kč za oběd (má-li být trochu poživatelný) a kupujeme kvanta zeleniny, cottage sýry, ryby apod., nemusí to být až tak velký finanční rozdíl. Obzvláště tehdy, když máme časově náročné zaměstnání a nemusíme řešit úplně každou korunu.

Další, významnější problém je v tom, že málokterá z krabičkových firem si uvědomuje, jak obrovskou zodpovědnost si na sebe bere. Pokud někdo jen tak drží dietu, čas od času ji poruší nebo s ní po pár dnech skončí nebo si ji nějak přetvoří k obrazu svému, ale je to na volbě jeho samotného. U krabiček nastává jiná situace: obézní vkládá svoje zdraví do rukou někomu jinému, kdo mu slibuje zajistit stravu na celý týden, měsíc, rok, více let…a nic dalšího by si ke krabičkám přidávat neměl. Je pro mě absolutně nepochopitelné, jak může někdo uvažovat o tom, že krabičky jsou rychlou a snadnou příležitostí ke zbohatnutí. Vzhledem k tomu, že s jednou z firem (Nutricare) úzce spolupracuji, můžu zodpovědně prohlásit, že snad neznám méně pohodlný způsob vydělávání peněz.

Oběd: Filet z candát s teplým salátem z červené čočky

Jak najít správnou krabičkovou dietu?
Připravila jsem pro vás bodovací systém, pomocí něhož si můžete svého potencionálního dodavatele jídla natvrdo otestovat. A neříkejte mi, že je předem jasné, že Nutricare z toho vyjde nejlépe a že to není fér. Jasně, že vyjde nejlépe. Protože nejdříve existovala tato kritéria a až pak spatřila světlo světa před více než pěti lety první Nutricarovská krabička.

Než si krabičkovou dietu objednáte, projděte si webové stránky firmy a co tam nenajdete, na to se ptejte. Nenechte se opíjet rohlíky a ptejte se : „máte-nemáte, umíte-neumíte, obsahuje-neobsahuje, víte-nevíte“. Některé faktory jsou důležitější než jiné a cena by měla rozhodnout až tehdy, kdy vám u dvou firem vyjde stejný bodový součet.

Tak vzhůru do toho:

Ideální dieta od vás může získat maximální počet 25 bodů.

1. Režim 5 x denně a celková energetická hodnota není nižší než 5 000 kJ za den

5 bodů

Pro úspěšné hubnutí je zapotřebí jíst často tak, aby metabolismus pracoval co nejefektivněji v náš prospěch. Pokud člověk jí 5 x denně, vyhne se metabolické úspornosti a snáze odolává nástrahám vysoce kalorických potravin, které číhají téměř všude. Časté jídlo tedy pomáhá lépe zvládat dietu psychicky i tělesně. Jestliže dieta splňuje toto kritérium, dejte jí 5 bodů.

Dietu dodávající méně než 5 000 kJ za den lze aplikovat jen ve speciálních případech a pod lékařským dohledem, nikoli formou krabiček nebo při hubnutí v domácích podmínkách (a při cvičení už vůbec ne). Pokud by dieta měla nižší energetickou hodnotu, dejte jí 0 bodů bez ohledu na to, zda obsahuje nebo neobsahuje 5 porcí.

2. Zelenina v množství minimálně 400 g denně, ovoce maximálně 200 g

3 body

Podle nejnovějších doporučení bychom měli denně přijmout 600 g zeleniny a ovoce (v poměru 2:1 ve prospěch zeleniny). Ovoce je zapotřebí při dietě mírně omezit tak, abychom za den nejedli více než 200 g. Ovoce má vyšší obsah cukru a jeho nadměrná konzumace by zkomplikovala hubnutí. Zato v zelenině se nemusíme omezovat v podstatě vůbec. Má velmi nízkou energetickou hodnotu (průměrně jen 100 kJ/100g), na vitaminy je většinou bohatší než ovoce a obsahuje celou řadu dalších protektivních látek. Zelenina zvyšuje objem pokrmu, snižuje jeho energetickou denzitu, což je důležité, protože se člověk cítí spokojenější, sytější. Tento psychologický aspekt pomáhá v dietě vytrvat. Jestliže krabičková dieta oplývá zeleninou a šetří ovocem, připište ji 3 body.

3. Příjem čistých bílkovin (proteinů) v množství minimálně 60 g denně

3 body

Při hubnutí je důležité dodržet denní doporučenou dávku bílkovin, tak, aby nedocházelo k úbytku svalové hmoty a zhoršení imunitních funkcí, organismus by snadno mohl trpět nedostatkem vápníku a železa. Bílkoviny mají také mnohem lepší sytivou schopnost a tělo na jejich štěpení navíc ještě energii vydává. Dnes se doporučuje při hubnutí minimálně 1g čistých bílkovin na kilogram ideální váhy, optimální je však 1.5 – 2 g (například žena, která váží 80 kg a chce zhubnout na 70 kg by měla mít zajištěn denně přísun 70 –140 g bílkovin za den). Pokud dieta splňuje alespoň minimální doporučené množství proteinů, přiřaďte jí další 3 body.

4. Rozdílná dieta pro ženy a muže

3 body

Muži mají oproti ženám více aktivní tělesné hmoty a proto je jejich bazální metabolismus (energie, kterou člověk spotřebuje v klidovém stavu) přibližně o 2000 kJ za den vyšší. Pokud by měl muž a žena stejný redukční jídelníček, zhubl by muž pravděpodobně více než 4 kg za měsíc a “odnesla” by to právě jeho svalová hmota. Každá krabičková dieta by tedy měla rozlišovat mezi svými klienty, zda bude připravovat jídelníček pro ženu nebo muže. Rozlišení může být i jemnější na více energetických pásem. Pokud splňuje alespoň základní rozdělení, může od vás získat 3 body.

5. Vyrovnaná glykemická křivka

3 body

Jestliže si člověk dopřává komfortu v podobě krabičkové diety, měl by se cítit dobře po celý den. K tomu nestačí jen naplnit denní doporučené dávky energie a živin, ale je potřeba vše správně rozložit tak, aby během dne nedošlo nikdy k velkému poklesu cukru v krvi, což je spojeno s hladem, podrážděností a větší tendencí “porušit dietu”. Pokud je naopak kolísání cukru v krvi jen neznatelné, tělo se zbavuje přednostně tukových zásob, člověk se cítí psychicky v pohodě a bývá uvavený méně než před začátkem diety. Krabičková dieta by tedy měla využívat výhradně sacharidových potravin s nižším glykemickým indexem a v každém jídle by se měla vyskytovat potravina bohatá na bílkoviny. Nikoli tedy k svačině jen jablko, ale vždy jablko a k němu kousek sýra. Nebo jahody plus tvaroh apod. Tento fakt by dnes již měli znát všichni odborníci, kteří se v oboru pohybují.

Pokud dieta využívá převážně potraviny s nízkým glykemickým indexem (celozrnné pečivo, ovesné vločky, rýži basmati místo obyčejné apod), dejte jí 1 bod. Pokud potraviny s nízkým GI kombinuje vždy s bílkovinami, může od vás dostat 3 body.

6. Ryby nejméně 1 x týdně

2 body

Ryby jsou při hubnutí důležité pro vysoký obsah kvalitních bílkovin, důležitého jódu, selenu a dalších minerálních látek. Zejména však ryby jíme kvůli omega-3 kyselinám. Ty jsou obsaženy v tučnějších mořských rybách. Bez ohledu na vyšší tuk a energetickou hodnotu mají nezastupitelné místo i v redukčních dietách, protože mimo své známé zdravotní přínosy ještě mírně zrychlují spalování a prodlužují pocit sytosti po jídle. Jestliže je v krabičkové dietě na jídelníčku ryba minimálně 1× týdně, přidejte jí 2 body (rádobyryba pangas se nepočítá, protože má téměř nulový obsah omega-3 kyselin).

7. Denní doporučená dávka vápníku

2 body

Vyšší příjem vápníku je při hubnutí strategicky výhodný. Kromě neoddiskutova­telných zdravotních benefitů má totiž podle řady studií schopnost mírně urychlovat metabolismus. Mléčné výrobky jako nejdůležitější zdroj vápníku by měly být v jídelníčku přítomny v dobře vstřebatelné formě. Vápníku by mělo být minimálně 800 mg za den. Pokud toto množství dieta splňuje a sýry nejsou ze skupiny tavených, můžete si zapsat další 2 body ve prospěch diety.

8. Minimálně 30 různých jídelníčků

2 body

Pokud je zapotřebí, aby člověk zhubl celkově více než 4 kilogramy, potřebuje k tomu čas delší než jeden kalendářní měsíc. Rozhodne-li se pro krabičkovou dietu, je výhodné, obsahuje-li více než 30 různých jídelníčků tak, aby se jednotlivé pokrmy stále neopakovaly. Nejenže tím předejde nudě, ale zároveň sníží pravděpodobnost vzniku deficitu jakékoli z důležitých látek (nikoli bílkovin, tuků a sacharidů, ale takzvaných mikroživin). V ideálním případě by měla dieta využívat sezónních potravin. Například tedy chřest nejlépe v květnu čerstvý, nikoli v prosinci mražený. Jestliže lze jíst déle než 1 měsíc jíst každý den něco jiného, získává dieta další 2 body.

9. Absence řepného cukru

1 bod

Řepný cukr, ale i fruktóza, med nebo javorový sirup či jiné sirupy bohužel hubnutí komplikují (zpomalují). Je tedy výhodnější, pokud jídelníčky tyto druhy cukru neobsahují. Pokud by měly být pokrmy slazené, lze využít náhradních sladidel aspartamu nebo ještě lépe modernější sukralózy. Námitka, že “tělo si žádá cukr” neobstojí, protože tento pocit je důsledkem hypoglykemie. Při vyrovnané glykemické křivce (viz bod 5) je hladina cukru ustálená a chuť na sladké je minimální. Jestliže dieta cukr neobsahuje (nebo jen zcela minimálně), získává 1 bod.

10. Záměny při alergii, intoleranci nebo averzi na určitou potravinu

1 bod

Co se stane, když někdo například nenávidí vajíčka nebo má prokazatelně alergii na některý druh ovoce ? Budou si umět poradit a nahradit klientovi potravinu za ekvivalent o stejných nutričních parametrech ? Pokud to jsou ochotni udělat, získávají pro svojí krabičkovou dietu další 1 bod.

Výsledek:
Méně než 15 bodů  – vyhozené peníze a zdravotní riziko

15– 20 bodů – nehrozí vám závažné deficity, ale nemusíte se cítit dobře po celý den

20– 25 bodů – v podstatě bez rizika, rozhodněte se na základě chuti v průběhu testovacího dne (týdne)

Bonusy navíc: Teď si budu trochu přihřívat svojí „dietní polévčičku“. Bude vám jasné, kdo asi tyto bonusy nabízí. Ale vzhledem k tomu, že se krabičkové firmy rojí jako houby po dešti, kdo ví ?

Pokud firma rozváží stravu i o víkendu (mám na mysli čerstvě uvařenou, nikoli v pátek s tím, že máte jídlo až do neděle), hubnutí půjde rychleji (není prostor pro vaše impovizace, nevypadnete z tempa).

Určitě je lepší, pokud vám poskytnou ke každému jídlu přesné nutriční informace. Nejen o množství kilojoulů, ale i bílkovin, tuků a sacharidů.

A samozřejmě, jídlo by vám mělo chutnat. Takže je s výhodou, když má tvůrce jídelníčku aspoň trochu vkusu a gastronomického rozhledu. Pokud vás bude jídelníček bavit, ochutnáte pokrmy, které dosud neznáte, budete hubnout bez stresu a tedy zhubnete více.

Máte sami zkušenosti s krabičkami? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Zdroj:
http://www.rozumnehubnuti.cz/?p=1611#more-1611

Žádné komentáře:

Okomentovat